Daging Hitam Manis
Resepi daging ni lebih kurang dengan daging masak hitam...cumanya rasa rempah tu ibu kurangkan sikit sebab nak bagi laluan pada rasa manisnya....Bahan A1/2 kg daging batang pinang...hiris nipis
10 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
sedikit halia
1 sudu teh rempah kurma
3 sudu teh rempah sup
3 sudu besar kicap
Cara-cara-bawang merah..bawang putih dan halia ditumbuk halus
-gaul semua bahan dengan daging dan perap selama 1 jam
Bahan B-3 biji bawang merah
-2 ulas bawang putih
-2 sudu besar cili giling
-2 batang serai ...diketuk
-bunga lawang..buah pelaga ..kulit kayu manis
-2 sudu besar sos cili ..lebihkan sikit pun tak apa
-1 sudu teh asam jawa
-garam dan gula
-daun ketumbar dan bawang besar dihiris kasar
Cara-cara-tumis bawang putih dan bawang merah yang dihiris serta buah pelaga..bunga lawang ngan kulit kayu manis hingga naik bau
-masukkan cili giling..tumis hingga cili masak
-masukkan serai...dan sos cili...kacau rata..barulah masukkan daging
-masak hingga daging empuk ..kalau perlu ...tambahkan kicap sikit lagi
-bila daging dah empuk..perasakan dengan garam dan gula ( biar manis-manis sikit )
-masak hingga kuah pekat...masukkan daun ketumbar dan hirisan bawang besar
10 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
sedikit halia
1 sudu teh rempah kurma
3 sudu teh rempah sup
3 sudu besar kicap
Cara-cara-bawang merah..bawang putih dan halia ditumbuk halus
-gaul semua bahan dengan daging dan perap selama 1 jam
Bahan B-3 biji bawang merah
-2 ulas bawang putih
-2 sudu besar cili giling
-2 batang serai ...diketuk
-bunga lawang..buah pelaga ..kulit kayu manis
-2 sudu besar sos cili ..lebihkan sikit pun tak apa
-1 sudu teh asam jawa
-garam dan gula
-daun ketumbar dan bawang besar dihiris kasar
Cara-cara-tumis bawang putih dan bawang merah yang dihiris serta buah pelaga..bunga lawang ngan kulit kayu manis hingga naik bau
-masukkan cili giling..tumis hingga cili masak
-masukkan serai...dan sos cili...kacau rata..barulah masukkan daging
-masak hingga daging empuk ..kalau perlu ...tambahkan kicap sikit lagi
-bila daging dah empuk..perasakan dengan garam dan gula ( biar manis-manis sikit )
-masak hingga kuah pekat...masukkan daun ketumbar dan hirisan bawang besar
No comments:
Post a Comment