Sesungguhnya....

Sesungguhnya....

Mengikut Blog Yang Baik Kandungan Dan Manfaat


Dari Abu Hurairah r.a…Nabi s.a.w. sabdanya:

"Sesiapa yang mengajak ke jalan mengerjakan sesuatu amal yang baik, adalah baginya pahala sebanyak pahala orang-orang yang menurutnya, dengan tidak mengurangi sedikit pun pahala itu dari pahala-pahala mereka, dan (sebaliknya) sesiapa yang mengajak kejalan mengerjakan sesuatu amal yang menyesatkan, adalah ia menanggung dosa sebanyak dosa orang-orang yang menurutnya, dengan tidak mengurangi sedikit pun dosa itu dan dosa-dosa mereka."

Followers the INFO

Thursday, October 21, 2010

Unsur syirik...tahukah anda??

بسم الله الرحمن الرحيم

Awasi Unsur Syirik Jika Guna Kayu Koka


Apakah dia kayu koka? Betulkah kayu koka ini sejenis kayu yang diperintahkan Allah untuk digunakan Nabi Nuh a.s. membuat kapal dan menyuruh Nabi Musa a.s. mengambil tongkat yang juga diperbuat daripada kayu koka?
Banyak orang sanggup membeli kayu koka dengan harga yang terlalu mahal. Ada yang berbentuk tongkat, tasbih dan batu cincin. Kononnya ia boleh menjadi penghadang daripada jin dan syaitan, menyembuhkan penyakit serta memurahkan rezeki. Apakah ini ada isyarahnya dalam al-Quran atau as-Sunnah?
Abu Bakar Zakaria,
Damansara, Selangor

Jawapan
Saya pernah melihat kayu koka dalam semua bentuk. Pernah dihadiahkan kayu tersebut oleh beberapa orang kepada saya. Malah saya pernah membaca ada sebuah buku yang diterbitkan di Malaysia, disebutkan tentang penggunaan dan kebaikan kayu koka seperti yang saudara sebutkan.
Sepanjang hidup saya, tidak pernah mendengar tentang kayu koka ini, melainkan sejak dua tiga tahun kebelakangan ini.

kenali JIN

بسم الله الرحمن الرحيم

10 Perkara Mengenai Jin

Oleh: Ustaz Ismail Kamus

1. Jin berasal dari Jan (Bapak Jin) dan gelarannya Azazil. Dicipta dari api (biru), dan telah beramal puluh ribu tahun lamanya.
2. Apabila Allah swt. memerintahkannya supaya tunduk menghormati Nabi Adam, mereka telah ingkar. Allah swt. melaknat dan perintah turun ke bumi. Jin terbahagi kepada dua iaitu Jin Islam dan Syaitan.
3. Jin Islam pula terbahagi kepada dua iaitu Jin Islam(Soleh) dan Jin Tidak Islam (Tidak Soleh). Syaitan yang turun kesemuanya jahat (tidak Islam).
4. Makanannya dari Api (Asap). Itu sebab orang-orang Melayu dilarang mengunakan kemenyan kerana Jin paling suka dengan asap yang busuk.Tetapi orang-orang melayu ini degil, suka sangat dengan asap kemenyan. Beliau
menambah, orang-orang yang suka hisap rokok itu, adik-beradik jin lah tuu (sambil berseloroh).

Tuesday, October 19, 2010

curri barang polis

بسم الله الرحمن الرحيم
KUALA LUMPUR: Gara-gara mencuri harta milik Polis Diraja Malaysia (PDRM), seorang pengawal keselamatan dihukum penjara tiga bulan selepas mengaku bersalah melakukan kesalahan itu tiga hari lalu.
Majistret Aina Azahra Arifin memerintahkan tertuduh, N Jayaraman, 57, menjalani hukuman itu bermula tarikh dia ditangkap pada 16 Oktober lalu.

Mengikut pertuduhan, Jayaraman didakwa mencuri satu pagar besi berukuran sembilan kaki panjang dan empat kaki lebar milik PDRM di Batu 2 1/2 Jalan Cheras di hadapan tapak lama Ibu Pejabat Polis Cheras, di sini pada jam 4 petang, 16 Oktobr lalu.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu mengikut Seksyen 379 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum tujuh tahun atau denda atau kedua-duanya.

Berdasarkan fakta kes, pada hari kejadian, semasa pengadu, Fairus Fadzil, 32, yang juga anggota polis dari Cawangan Balai Polis Cheras bersama rakannya sedang menjalankan tugas rondaan cegah jenayah di kawasan berkenaan, mereka nampak tertuduh sedang mengumpil dan mematahkan pagar di bahagian hadapan tapak lama ibu pejabat polis itu.


Terdahulu, Jayaraman yang tidak diwakili peguam merayu agar hukuman ringan dikenakan terhadapnya kerana dia adalah penangggung tunggal keluarga dan perlu menyara dua anak yang masih bersekolah serta ibu bapanya yang tua dengan pendapatan RM500 sebulan.

Pendakwaan dikendalikan Pegawai Pendakwa Cif Inspektor Muhamad Sapri Yaakub.-Bernama

tetak mati dua anak perempuan kembar

بسم الله الرحمن الرحيم

FAIRFIELD (California): Seorang ibu muda akan didakwa atas tuduhan membunuh selepas dia menetak hingga mati dua anak perempuan kembarnya berusia tiga tahun dengan pedang samurai.
Penyiasat yang mendedahkan butir pembunuhan dan cubaan membunuh diri itu berkata, Monica McCarrick membunuh kanak-kanak berkenaan dan kemudian meletakkan mayat mereka pada pintu utama bagi menghalang penyelamat masuk.

3 artis Indonesia didakwa murtad

بسم الله الرحمن الرحيمE-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel
RIANTI berkahwin di gereja di New York.
RIANTI berkahwin di gereja di New York.
SEJAK beberapa bulan lalu, masyarakat Indonesia dikejutkan de�ngan tindakan beberapa selebriti negara itu menukar agama.
Seorang daripada mereka ialah Pinkan Mambo.

Penyanyi lagu popular, Kekasih Yang Tak Dianggap ini untuk kali keduanya dilapor telah menukar agama dan disahkan ibunya sendiri, Deetje yang nyata kecewa.

mangga

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

INFO eReferrer