Sesungguhnya....

Sesungguhnya....

Mengikut Blog Yang Baik Kandungan Dan Manfaat


Dari Abu Hurairah r.a…Nabi s.a.w. sabdanya:

"Sesiapa yang mengajak ke jalan mengerjakan sesuatu amal yang baik, adalah baginya pahala sebanyak pahala orang-orang yang menurutnya, dengan tidak mengurangi sedikit pun pahala itu dari pahala-pahala mereka, dan (sebaliknya) sesiapa yang mengajak kejalan mengerjakan sesuatu amal yang menyesatkan, adalah ia menanggung dosa sebanyak dosa orang-orang yang menurutnya, dengan tidak mengurangi sedikit pun dosa itu dan dosa-dosa mereka."

Followers the INFO

Saturday, June 5, 2010

Rasuah RM3.00

بسم الله الرحمن الرحيم

Pendatang Asing Cuba Suap RM3 Antara 109 Yang Ditahan SPRM Sehingga Mei Lepas
PUTRAJAYA, 4 Jun (Bernama) -- Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah menahan 109 orang pemberi rasuah dengan nilai suapan antara RM3 dan RM35,000 bagi tempoh lima bulan pertama tahun ini.

Israel Imposes Restrictions On Al-Aqsa Prayer

بسم الله الرحمن الرحيم


JERUSALEM, June 4 (Bernama) -- Muslim men under 40, who are not residents in Israel will be barred from prayer at Jerusalem's Al-Aqsa Mosque on Friday, Israeli police announced, in a move apparently to reduce the likelihood of protests following prayer.

Direktori Pendidikan OIC Dilancarkan

بسم الله الرحمن الرحيم


KUALA LUMPUR, 5 Jun (Bernama) -- Direktori Pendidikan Pertubuhan Persidangan Islam (OIC), yang menyenaraikan secara meluas universiti, kolej dan institusi pengajian tinggi di 57 negara anggota OIC, dilancarkan Sabtu.

Rachel Corrie dirampas oleh Pasukan Pertahanan Israel

بسم الله الرحمن الرحيم

KUALA LUMPUR, 5 Jun (Bernama) -- MV Rachel Corrie, kapal terakhir yang membawa bantuan kemanusiaan ke kawasan Gaza yang dikepong Israel, bersama sekumpulan aktivis damai termasuk enam dari Malaysia, telah dirampas oleh Pasukan Pertahanan Israel pada kira-kira 2.45 petang (waktu Malaysia) hari Sabtu, kata Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman.

Friday, June 4, 2010

Kasut crocs

بسم الله الرحمن الرحيمUmat Islam dari zaman Nabi Muhammad sehingga sekarang tidak sepi dari cubaan musuh Islam untuk menyesatkan akidah umat Islam. Berbagai cara, teknik dan metode mereka gunakan untuk jatuhkan akidah umat Islam. Dahulu mereka gunakan teknik kekerasan iaitu peperangan, pembunuhan dan penindasan untuk menyekat kebangkitan umat Islam.

this will cost...about....??

بسم الله الرحمن الرحيم

Thursday, June 3, 2010

AlJazeera-Gaza we're coming

بسم الله الرحمن الرحيم
Israel's attack on a flotilla of aid ships sailing for Gaza has once more put the spotlight on the Israeli blockade of the Strip.

But two years ago, activists did manage to break the Israeli blockade.

In August 2008, two wooden Greek ships laden with 44 activists from 17 different countries managed something no other vessel had in 41 years and broke the marine blockade that Israel has unilaterally imposed in Gaza, in contravention of  international law.
The mission was the brainchild of the Free Gaza Movement, founded in 2006, who realised that the only realistic way of breaking through the blockade was via the sea.

what... a...? ?

بسم الله الرحمن الرحيم
Daniel Levy, a former Israeli negotiator in the peace process, says that Israel underestimated world reaction to the raid.
Here he speaks to Al Jazeera's Kimberly Halket from Jerusalem.


Kerajaan Negeri Kedah memartabatkan tulisan jawi

بسم الله الرحمن الرحيم

ALOR SETAR, 1 Jun: Usaha yang diambil oleh Kerajaan Negeri Kedah pimpinan Pakatan Rakyat dengan memartabatkan tulisan jawi bagi papan-papan tanda iklan di negeri tersebut begitu menonjol sejak kebelakangan ini.
Tindakan yang telah dilakukan oleh kerajaan pimpinan Datuk Seri Azizan Abdul Razak itu memperlihatkan kesungguhan untuk menjadikan jawi itu sebagai satu tulisan yang perlu diutamakan dalam setiap aspek pentadbiran dan pengiklanan.

PAS serah memo ke Kedutaan

بسم الله الرحمن الرحيم

http://www.youtube.com/watch?v=bNZMMNYpLpI


DEMO Anti ISRAEL

بسم الله الرحمن الرحيم

Dimaklumkan bahawa Demontrasi Anti Israel anjuran Pakatan Rakyat dan NGO yang akan diadakan pada 4 Jun 2010 akan bermula selepas Solat Jumaat di Masjid Jamek Kg. Baru dan berarak ke Kedutaan Amerika. Pihak penganjur tidak mengadakan apa-apa himpunan di Masjid KLCC atau Tabung Haji.
Perarakan ini akan dipimpin oleh Presiden PAS, YB. Dato’ Seri Hj. Abdul Hadi Awang bersama YB. Datuk Seri Anwar Ibrahim (PKR) dan YB Lim Kit Siang (DAP) serta pimpinan-pimpinan NGO. Wakil Konvoi Freedom Flotilla juga akan turut hadir bersama.

Kenyataan MB Kelantan

بسم الله الرحمن الرحيم


Saya mewakili Kerajaan Kelantan dengan ini mengutuk sekeras-kerasnya tindakan rejim Yahudi Israel yang menyerang kapal konvoi bantuan kemanusiaan ke Gaza dan sehingga mengorbankan dua puluh (20) nyawa.

7SunnahRASULULLAH yang perlu diamalkan.

بسم الله الرحمن الرحيم
Tujuh Sunnah Rasulullah yang perlu diamalkan ialah :
Solat Tahajjud

  1. Mendapat pengawasan Allah dan menampakkan kesan ketaatan di wajahnya.
  2. Dikasihi oleh para ahli ibadah dan org mukmin.
  3. Percakapannya menjadi hikmah dan bijaksana.
  4. Dimudahkan hisab ke atasnya.
  5. Mendapat catatan amal dari tangan kanan.
Firman Allah SWT yang bermaksud :
“Dan bangunlah pada sebahagian dari waktu malam serta kerjakanlah "sembahyang tahajjud" padanya, sebagai sembahyang tambahan bagimu; semoga Tuhanmu membangkit dan menempatkanmu pada hari akhirat di tempat Yang Terpuji. (Al-Isra : 79)
Membaca Al-Qur'an Sebelum Terbit Matahari

Kenyataan media Majmak Fiqh Antarabangsa

بسم الله الرحمن الرحيم

Sebahagian isi kandungan kenyataan media Majmak Fiqh Antarabangsa yang beribupejabat di Jeddah, KSA, bertarikh 29/12/2008 bersamaan 2 Safar 1430Adalah menjadi kewajipan syarak yang dipikul golongan ulama di kalangan

Detik cemas Mavi Marmara

بسم الله الرحمن الرحيم

Kesemua 12 rakyat Malaysia yang berada di atas kapal Mavi Marmara yang diserang tentera Israel dua hari lepas sudah dibebaskan dan kini berada di Jordan, kata wartawan penyiaran Astro Awani, Ashwad Ismail, yang juga merupakan salah seorang daripada rakyat Malaysia yang turut berada di atas kapal itu semasa ia diserang.

Kapal kedua disekat juga

بسم الله الرحمن الرحيم

BAITULMAQDIS - Israel hari ini memberi amaran akan menghalang semua kapal bantuan kemanusiaan 'Flotila Pembebasan' dari memasuki perairan Genting Gaza.

Dunia kutuk ISRAEL

بسم الله الرحمن الرحيم

ANKARA 1 Jun - Israel menghadapi gelombang kemarahan masyarakat dunia berikutan tindakan komandonya menyerang kapal bantuan ke Genting Gaza semalam yang mengakibatkan sekurang-kurangnya 19 orang aktivis pro-Palestin yang menyertai 'Flotila Pembebasan Gaza' terbunuh.
Turki, antara beberapa negara Islam yang mempunyai hubungan diplomatik dengan rejim Yahudi itu telah bertindak membekukan hubungan ketenteraan.
Para pemimpin Islam pula menuntut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) bertindak, serta protes anti-Israel diadakan di banyak negara.

Rachel Corrie Akan Meneruskan Perjalanan

بسم الله الرحمن الرحيم

KUALA LUMPUR, 3 Jun (Bernama) -- Kapal utama tajaan Perdana Global Peace Organisation (PGPO) MV Rachel Corrie akan meneruskan perjalanan mereka ke Gaza dalam mencapai misi bantuan kemanusiaan kepada penduduk Palestin.

Penasihat PGPO Datuk Mukhriz Mahathir berkata walaupun sebuah kapal dari Turki, "Mavi Marmara" diserang oleh tentera Israel, PGPO masih bersemangat untuk memberi bantuan kepada rakyat Palestine dan berharap kapal Rachel Corrie akan diberi laluan selamat dan semuanya akan berjalan lancar.
Pada 30 Mei lepas, tiga kapal daripada PGPO berlepas ke Gaza dari Pelabuhan Malta dalam misi menghantar bantuan kemanusiaan ke Semenanjung Gaza. Antara yang berada dalam kapal PGPO ialah Anggota Parlimen kawasan Parit Mohd Nizar Zakaria, wakil PGPO Shamsul Akmar Musa Kamal, Matthias Chang dan dua petugas media daripada TV3.

Dua lagi kapal PGPO ialah 'Challenger 1' dan 'Challenger 2' akan bertolak dari Pelabuhan Cyprus.

Misi berkenaan turut disertai enam kapal dari kumpulan bantuan kemanusiaan antarabangsa yang lain seperti 'Turkish Relief Foundation', 'European Campaign to End the Siege of Gaza' dan 'Swedish and Greek Boat to Gaza Initiatives'.

Tuesday, June 1, 2010

Keistimewaan Solat Tahajjud 2

بسم الله الرحمن الرحيم

Beberapa keutamaan yang diperoleh oleh para pengamal solat malam adalah seperti berikut:

1. Tercatat sebagai orang yang baik dan berhak mendapat anugerah rahmatnya (Surah adz-Dzariyat ayat 15 hingga 18).
2. Mendapat penyempurnaan di atas kekurangan dalam ibadat wajibnya, hingga dapat menempati darjat yang terpuji (Surah al-Israk ayat 79).
3. Mendapat pujian daripada Allah (Surah al-Furqan ayat 63 hingga 64).
4. Dilihat sebagai orang yang beriman (Surah as-Sajadah ayat 16).
5. Darjatnya dibezakan dengan orang yang malas (Surah az-Zumar ayat 9).

Beberapa petikan hadis berikut menyebut beberapa fadilat dan keindahan lain solat malam. Antaranya adalah hadis daripada Abdullah bin Amr bin Al-‘Ash yang berbunyi, Rasulullah S.A.W berkata kepadaku, “Abdullah, jangan jadi seperti polan yang pernah mendirikan solat malam kemudian meninggalkannya,” (Hadis Riwayat Bukhari-Muslim).

Salman al-Farisi menceritakan, Rasulullah S.A.W berkata, “Kerjakanlah solat malam, kerana itu adalah kebiasaan orang soleh sebelum kamu, jalan mendekatkan diri kepada Tuhan, penebus kesalahan, pencegah dosa, serta penghindar penyakit.”

Salim bin Abdullah bin Umar bercerita kepada Hafshah, isteri Rasulullah S.A.W, “Ketika Rasulullah S.A.W masih hidup, biasanya apabila seseorang bermimpi, dia menceritakan mimpinya itu kepada Rasulullah S.A.W. Saya berharap mendapat mimpi supaya dapat menceritakannya kepada beliau. Semasa masih muda, biasanya saya tidur di masjid. Suatu ketika, saya bermimpi seakan-akan dua malaikat memegang dan membawaku ke neraka yang dibina seperti perigi dan memiliki tanduk. Di dalam perigi itu ada beberapa orang yang saya kenal. Saya lalu berkata, “Saya berlindung kepada Allah dari neraka.” Saya bertemu dengan malaikat lain yang berkata padaku, “Jangan takut.” Mimpi ini disampaikan oleh Hafshah kepada Rasulullah S.A.W, dan beliau berkata, “Sebaik-baik lelaki adalah Abdullah ketika mahu solat malam.” Selepas itu, dia hanya tidur sebentar sahaja di malam hari.

Abu Hurairah meriwayatkan Rasulullah S.A.W berkata, “Syaitan mengikat tengkuk kamu yang tidur dengan tiga ikatan. Syaitan menepuk pada setiap ikatan, ‘Bagimu malam yang panjang, maka tidurlah.’ Apabila kamu bangun dan berzikir mengingat Allah, maka terbukalah satu ikatan. Apabila kamu berwuduk, terbuka satu lagi ikatan. Apabila kamu solat, terbukalah satu ikatan lagi. Maka di pagi hari, kamu segar dan bersemangat. Sekiranya tidak, di pagi hari tentu kamu berasa lesu dan malas.”

Abu Hurairah meriwayatkan Rasulullah S.A.W berkata, “Tuhan kita turun setiap malam ke langit dunia pada sepertiga malam terakhir, dan menyatakan, ‘Siapa yang berdoa kepadaku, pasti aku kabulkan. Sesiapa yang memohon kepadaku, pasti aku beri, dan sesiapa yang memohon ampun kepadaku, pasti aku ampuni.’” (Hadis Riwayat Al-Jama’ah).

‘Amr bin Al-‘Ash meriwayatkan Rasulullah S.A.W berkata, “Sedekat-dekat hamba kepada Allah adalah pada tengah malam yang terakhir. Apabila kamu dapat menyertai golongan orang yang berzikir mengingat Allah pada saat itu, maka lakukanlah.” (Hadis Riwayat Al-Hakim).

Abu Hurairah meriwayatkan Rasulullah S.A.W berkata, “Apabila seseorang membangunkan isterinya pada waktu malam, lalu kedua-duanya solat dua rakaat, maka mereka tercatat dalam golongan orang yang selalu berzikir.” (Hadis Riwayat Abu Daud).


Sumber @ http://pakarhowto.com/info-berguna/fadhilat-kebaikan-dan-keistimewaan-solat-malam.html

eistimewaan SOLAT TAHAJJUD

بسم الله الرحمن الرحيم

Solat malam atau Solat Tahajud adalah satu peluang keemasan ditawarkan kepada manusia untuk mengeratkan perhubungan kita dengan Allah.

Kesusahan hanya dirasai mereka yang jarang atau tidak pernah melakukannya, tetapi bagi mereka yang biasa, ia menjadi satu kenikmatan pula. Malah, bagi yang dapat menghayatinya mereka akan berasa kerugian besar jika tertinggal daripada mengerjakan solat berkenaan.

Pada sepertiga malam pintu langit terbuka luas menerima taubat hamba-Nya. Malaikat membawa kendi emas untuk mengumpul air mata taubat bagi menyiram api neraka yang sedia menanti untuk membakar tubuh manusia di akhirat nanti.

Sabda Rasulullah s.a.w bermaksud: “Allah s.w.t sayang kepada lelaki yang bangun malam kemudian mengerjakan solat dan akan membangunkan isterinya manakala kalau isterinya enggan, dipercikkan air di wajahnya. Allah s.w.t sayangkan perempuan yang bangun malam kemudian mengerjakan solat dan membangunkan suaminya manakala jika suaminya enggan, dipercikkan air ke wajahnya.” (Hadis riwayat Abu Daud)

Amalan solat malam bukan hanya diamalkan Nabi Muhammad s.a.w, malah ia diamalkan umat nabi sebelumnya. Ini bererti perintah mengerjakan solat tahajud bukanlah dikhususkan kepada umat Nabi Muhammad s.a.w semata-mata.

Saidina Umar al-Khattab menyatakan kelebihan solat malam dengan berkata: “Sesiapa mengerjakan solat malam (tahajud) dengan khusyuk nescaya dianugerahkan Allah sembilan perkara, lima di dunia dan empat di akhirat. Kurniaan di dunia ialah:-

* Jauh daripada segala penyakit
* Lahir kesan taqwa pada wajahnya
* Dikasihi sekelian mukmin dan seluruh manusia
* Percakapannya mengandungi hikmah (kebijaksanaan)
* Dikurniakan kekuatan dan diberi rezeki dalam agama (halal dan diberkati)

Sementara empat perkara di akhirat ialah:-

* Dibangkitkan dari kubur dengan wajah berseri-seri
* Dipermudahkan hisab
* Cepat melalui sirat al-Mustaqim seperti kilat
* Diserahkan suratan amalan pada hari akhirat melalui tangan kanan.”

SABAR ITU IBADAH


بسم الله الرحمن الرحيمSesiapa yang ingin terselamat daripada azab Allah dan mencapai pahala serta kurnia Allah dengan memasuki syurga maka hendaklah dia berusaha menahan dirinya daripada syahwat dunia dan hal-ehwalnya. Segala yang berlaku di dalam dunia ini yang berupa musibah dan bala' bencana hendaklah disambutnya dengan jiwa yang redha, hati yang pasrah kepada Allah. Bukankah Allah amat menyayangi orang yang bersabar (Surah Ali Imaran ayat 146).

Sabar terbahagi kepada tiga tingkat:

1- Sabar dalam melakukan ketaatan
2- Sabar dalam meninggalkan segala larangan Allah
3- Sabar sebaik sahaja mendapat musibah

Sabar yang paling besar pahalanya di sisi Allah ialah sabar ketika mendapat musibah. Dia tidak akan mengambil masa yang panjang untuk menerima segala ujian Allah. Nabi s.a.w bersabda bahawa sabar yang sebenar ialah ketika awal musibah bukannya menunggu masa seminggu, sebulan, setahun untuk bersabar kerana ianya tidak lagi bernilai di sisi Allah.


Seorang wali Allah dan ulama yang terkenal Junaid Al-Baghdadi berkata: Bala' itu adalah lampu yang menerangi orang yang arif, dan penyedar kepada orang yang mencari Allah, membaiki orang yang mu'min, dan pembinasa kepada orang yang lalai. Seseorang tidak akan merasakan kemanisan iman sehinggalah datang kepadanya ujian lalu dia bersabar dan redha.


Ad-Dhahak berkata: Sesiapa yang tidak diuji di dalam tempoh 40 hari dengan ujian atau kedukacitaan, maka tiada kebaikannya di sisi Allah.


Muaz bin Jabal berkata: Apabila seorang hamba beriman di uji dengan kesakitan, maka Allah berkata kepada malaikat yang berada di sebelah kiri :Angkat penamu! dan Dia berkata kepada malaikat di sebelah kanan: Tuliskan buat hambaku kebaikan yang paling baik yang dilakukannya.


Ata' berkata: Akan ternyata kebenaran seorang hamba Allah ketika berada di waktu-waktu bala' dan kesenangan. Sesiapa yang bersyukur waktu senangnya tetapi berputus asa pada waktu bala' maka dia adalah di kalangan pembohong.


Oleh kerana itu memperkasakan kesabaran adalah satu jihad bagi melawan hawa nafsu dan mendekatkan diri kepada Allah Taala.

Monday, May 31, 2010

Kapal VIVA PALESTINA Diserang

 
Hamas menyebut mereka yang ikut konvoi bantuan Gaza sebagai pahlawan bangsa Palestina, dan Hamas mendesak para pemimpin Arab untuk mengambil langkah-langkah praktis untuk mengakhiri pengepungan Gaza.
Armada Kebebasan Gaza diserang oleh militer Israel pada Senin pagi ini (31/5) di perairan internasional lebih dari 150 km (90 mil) di lepas pantai Gaza.
Setidaknya 20 orang telah wafat dalam serangan itu dan masih ada kemungkinan akan terus bertambah serta lebih dari 50 orang lainnya mengalami luka-luka.
"Pemerintah Palestina di Gaza menghormati upaya konvoi armada kebebasan untuk memecahkan pengepungan terhadap Gaza," kata Perdana Menteri Palestina Ismail Haniyah dalam pernyataannya.
"Kami menganggap semua yang tewas dalam serangan tersebut sebagai syuhada Palestina, syahid atas usaha mereka mendobrak pengepungan terhadap Gaza," tambahnya.
Para pemimpin Palestina meminta para pendukung Palestina dalam jumlah besar melakukan aski protes terhadap apa yang disebut sebagai kejahatan kemanusiaan Israel dan aksi pembajakan Israel terhadap konvoi kemanusiaan.
Haniyah lebih lanjut mendesak Otorita Palestina untuk mengakhiri semua perundingan dengan rezim Israel dalam protes perdamaian atas pelanggaran paling nyata Israel dan paling jelas terhadap hak asasi manusia.
Ia juga menyerukan kepada Liga Arab dan Organisasi Konferensi Islam (OKI) untuk mengambil "langkah-langkah praktis" secara permanen mengakhiri blokade Israel tahun-panjang Gaza.(fq/prtv)
http://www.eramuslim.com

http://vivapalestinamapim.blogspot.com/2010/05/rakaman-lintas-langsung-astro-awani-29.html

Serangan ISRAEL keatas Kapal Bantuan Ke Gaza


Zionis hari ini telah melancarkan serangan keatas Kapal Bantuan Ke Gaza. Dilaporkan 16 orang aktivis keamanan Maut ditembak oleh komando dalam satu serangan awal pagi tadi.Tindakan rejim zionis ini merupakan satu tindakan yang telah penulis jangkakan dari awal Misi Keamanan Palestin ini hendak dilaksanakan. Ini kerana selama ini pun Yahudi Zionis ini tidak takut dengan sesiapa pun ekoran negara kuasa besar dunia iaitu Amerika Syarikat akan sentiasa menyokong tindakan mereka.

Dan penulis menjangkakan, Amerika Syarikat dan sekutunya seperti biasa akan mengeluarkan kenyataan 'KESAL' dan 'MENGUTUK' perbuatan zionis ini. Begitu juga di negara jiran kita, Singapura. Sewaktu kekacauan yang berlaku di Bangkok Thailand baru-baru ini, rangkaian berita milik Singapura iaitu Channel News Asia, begitu bersungguh-sungguh melaporkan perkembangan yang berlaku di Thailand. Malah hampir setengah jam akan ada 'breaking news' mengenai tragedi di Bangkok.

Sunday, May 30, 2010

Risiko dari kanser


Apakah Anda tahu, setiap 30 detik satu orang meninggal karena kanker paru-paru?. Hanya 1 dari 10 orang yang terdiagnosis kanker paru-paru mampu bertahan hidup setelah 5 tahun. Yang paling mudah terkena risiko kanker paru-paru adalah perempuan, dan 80% dari kanker paru-paru adalah perokok. Mereka yang terkena risiko kanker paru-paru adalah perokok, baik aktif dan pasif, mereka terpapar asbes dan gas radon, telah sibuk sebelumnya, seperti tubercolusis (TBC), memiliki riwayat keluarga yang terkena kanker paru-paru, polusi di udara di luar ruangan juga memiliki kontribusi meningkatkan risiko kanker paru-paru.

pendingin hawa yg berkanser


Janganlah langsung MENYALAKAN A/C saat memasuki mobil

Tidak heran, semakin banyak org meninggal krn kanker. Kita bertanya2 drmn sj penyebabnya ttp di sini ada sebuah contoh yg menjelaskan insiden2 yg dpt menyebabkan kanker.
Hmmm. Banyak org sudah berada di dlm mobil pagi2 dan juga hingga pada malam hari, 7 hari dlm seminggu. Ketika saya membacanya, ini membuatku merasa muak dan bersalah.


Tolong sebarkan pesan ini kpd org2 sebanyak mungkin .. Semoga saja ini masih belum terlalu telat untukmengingatkan org2. A/C (Penyejuk udara) mobil HARUS DIBACA!!!Janganlah langsung MENYALAKAN A/C saat memasuki mobil.
Bukalah jendela mobil saat masuk ke dlm mobil dan NYALAKAN A/C setelah beberapa menit.

Ini karena: Menurut sebuah penelitian, dasbor mobil, sofa, pengharum mobil menghasilkan Benzene , racun penyebab kanker (karsinogen - luangkanlah waktu dan amatilahbau plastik dasbor yg terkena panas). Selain menyebabkan Kanker, Benzene meracuni tulang2 anda, menyebabkanAnemia dan menurunkan jumlah sel darah putih.

Bila terhirup terus-menerus dalam jangka waktu yg lama dpt menyebabkan Leukemia, menambah resiko penyebab kanker.Dapat juga mengakibatkan keguguran.

Tingkat Benzene di dlm ruangan yg bs ditoleransi adlh 50mg/kaki persegi.Sebuah mobil yg terparkir di dlm ruangan dgn jendela tertutup akanmengandung 400-800 mg Benzene. Jika parkir di luar ruangan dibwh sinar matahari pada temperatur 15derajat ke atas, tingkat Benzene naik hingga 2000-4000 mg, 40 kalidari tingkat Benzene yg bs ditoleransi.

Orang2 yg sewaktu masuk ke dlm mobil, tidak membuka jendela sm sekali akanmau tak mau, menghirup banyak racun yang dengan sangat cepat masuk kedalam tubuh anda.

Benzene adalah racun yang mempengaruhi ginjal dan hati... Buruknya, sangatlah sulit bagi tubuh untuk membasmi racun-racun tersebut. Jadi teman2, bukalah pintu dan jendela mobil sebelum msk, berilah waktu untuk racun2 mematikan ini keluar - sebelum anda masuk dlm mobil..' Bagikanlah info ini untuk teman-teman. '

Semoga bermanfaat

**infotranslater-kanker=kanser,   A/C=airconditioner,   mobil=kereta,  jendela=pintu

Gula dalam darah

Glukosa
Alat untuk monitoring kadar gula dalam darah (Glukosa) saat ini cukup banyak dipasaran dengan type dan berbagai harga. Alat ini termasuk perangkat medis untuk mengukur jumlah glukosa dalam aliran darah. Alat untuk mengukur jumlah kadar gula ini terasa lebih nyaman digunakan sendiri. Kit ini berguna bagi penderita diabetes, mellilus, dan hipoglikemia. Untuk pengujian darah, setetes darah diambil dengan menusuk kulit dengan pisau bedah dan kemudian `s disimpan di tes strip dan kemudian dimasukkan ke dalam mesin.


Bagi orang-orang yang menggunakan kit glukosa non-tes spesifik ini , hasilnya tidak dapat akurat jika orang yang baru saja menjalani operasi . hal ini sesuai hasil test dan pengujian .

Ketika Anda membeli alat pemantauan glukosa kit, pastikan untuk membaca semua petunjuk dengan hati-hati. Ada banyak hal yang perlu dipertimbangkan dan aturan yang diikuti jika menggunakan alat ini.

Catatan

Kadar Gula dalam Darah
Gula darah adalah jumlah glukosa dalam darah. Glukosa, diangkut melalui aliran darah, adalah sumber utama energi untuk sel-sel tubuh.
Konsentrasi gula darah, atau tingkat glukosa, adalah erat diatur dalam tubuh manusia. Biasanya, tingkat glukosa darah dipertahankan antara sekitar 4 dan 6 mmol / L. Tingkat glukosa darah normal (homeostasis) adalah sekitar 90mg/100ml atau 5mm. Pengukuran total glukosa dalam darah yang bersirkulasi Oleh karena itu, sekitar 3,3 untuk 7g (dengan asumsi biasa volume darah orang dewasa dari 5 liter). Kadar glukosa meningkat setelah makan dan biasanya terendah di pagi hari, sebelum makan pertama hari itu.
Kegagalan untuk menjaga glukosa darah dalam batas normal menyebabkan kondisi terus-menerus tinggi (hiperglikemia) atau rendah (hipoglikemia) gula darah. Diabetes melitus, ditandai oleh hiperglikemia gigih dari beberapa penyebab, adalah penyakit yang paling menonjol terkait kegagalan regulasi gula darah.
Meskipun disebut "gula darah," selain gula glukosa ditemukan dalam darah, seperti fruktosa dan galaktosa. Hanya kadar glukosa diatur melalui insulin dan glukagon.

mangga

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

INFO eReferrer