Sesungguhnya....

Sesungguhnya....

Mengikut Blog Yang Baik Kandungan Dan Manfaat


Dari Abu Hurairah r.a…Nabi s.a.w. sabdanya:

"Sesiapa yang mengajak ke jalan mengerjakan sesuatu amal yang baik, adalah baginya pahala sebanyak pahala orang-orang yang menurutnya, dengan tidak mengurangi sedikit pun pahala itu dari pahala-pahala mereka, dan (sebaliknya) sesiapa yang mengajak kejalan mengerjakan sesuatu amal yang menyesatkan, adalah ia menanggung dosa sebanyak dosa orang-orang yang menurutnya, dengan tidak mengurangi sedikit pun dosa itu dan dosa-dosa mereka."

Followers the INFO

Saturday, May 29, 2010

bukannya BUROQ

Ini bukan Buroq


Jadi kepada pembaca, kalau kalian pernah ternampak gambar ini...YAKINLAH BAHAWA GAMBAR ITU BUKAN BUROQ. Ajar anak-anak kita, saudara mara kita, dan sesiapa yang berada di sekeliling kita bahawa yang digambarkan ini bukanlah Buroq.

Sesungguhnya hanya ALLAH dan RASULULLAH S.A.W sahaja yang mengetahui bagaimanakah rupa bentuk BUROQ.

Mandi wajib-tahukah anda?


Mandi wajib atau dinamakan mandi hadas disebabkan keluarnya mani, keluar darah haid, nifas dan berjunub (bersetubuh) antara suami dan isteri. Menurut pandangan As-Sayyid Sabiq dalam kitabnya Fiqh Sunnah jilid 1 mengatakan bahawa :
“Mandi adalah meratakan air ke seluruh tubuh”.

Mandi disyariatkan berdasarkan Firman Allah yang bermaksud :
“…dan jika kamu Junub (berhadas besar) maka bersucilah Dengan mandi wajib…”. (Al-Maidah : 6)

Jelas di sini bahawa mandi wajib adalah menyampaikan air keseluruh anggota-anggota zahir tanpa ada halangan seperti cat, sisik ikan, minyak dan seumpamanya. Jika ada perkara yang menghalang air sampai ke seluruh anggota badan, maka tidak sah mandi tersebut dan ia perlu mengulangi mandi tersebut.
Perkara-perkara yang mewijibkan mandi

 1. Bertemu dia khitan atau bersetubuh (masuknya zakar sehingga terbenam kepalanya ke dalam faraj).
 2. Keluar mani walaupun sedikit.
 3. Mati melainkan mati syahid.
 4. Keluar haid bagi perempuan.
 5. Keluar nifas (darah yang keluar mengiringi bayi ketika perempuan bersalin).
 6. Wiladah atau melahirkan anak.

Fardhu mandi
Pertama :

Niat
Keluar mani atau keluar haid dan nifas

نَوَيْتُ رَفَعَ الْحَدَثِ الْاَكْبَرِ لِلهِ تَعَالَى
Maksudnya : “Sahaja aku mengangkat hadas besar kerana Allah Taala”.

نَوَيْتُ الغَسْلَ عَنِ الْحَيْضِ لِلهِ تَعَالَى
Maksudnya : “Sahaja aku mandi daripada haid kerana Allah Taala”.

Mandi disebabkan bersetubuh antara suami dan isteri

نَوَيْتُ الغَسْلَ عَنِ الْجَنَابَةِ لِلهِ تَعَالَى
Maksudnya : “Sahaja aku mandi junub kerana Allah Taala”.

Mandi disebabkan keluarnya darah nifas

نَوَيْتُ الغَسْلَ عَنِ النِفَاسِ لِلهِ تَعَالَى

Maksudnya : “Sahaja aku mandi daripada nifas kerana Allah Taala”.

Kedua :

Menghilangkan najis daripada anggota badan. Iaitu sebelum memulakan mandi, perlulah terlebih dahulu membersihkan atau menghilangkan najis daripada anggota badan.
Ketiga :

Mengalirkan atau meratakan air ke seluruh anggota badan. Maksudnya ialah menyampaikan air ke seluruh bulu, rambut, seluruh anggota badan dan mengalirkan air kepada tempat-tempat yang zahir daripada khubul dan dubur.
Cara mandi
 1. Sebelum memulakan mandi hadas, maka terlebih dahulu mandi biasa untuk membersihkan tubuh, menghilangkan kotoran dan perkara-perkara yang boleh menghalangkan air sampai ke anggota badan. Perlulah disabun terlebih dahulu sebagai tanda menghilangkan kotoran sebelum mandi hadas. Ingatan saya, jangan ketika mandi hadas anda sabun, kerana sabun itu bukan dari air yang mutlak dan mandi hadas anda boleh menjadi tidak sah di sebabkan sabun tersebut.
 2. Setelah selesai mandi biasa, di sunatkan mengambil wuduk dahulu sehingga membasuh telinga sahaja dan tidak perlu membasuh kaki lagi. basuhan kaki akan dilakukan akhir mandi nanti. Perkara ini tidak dilakukan pun tidak mengapa kerana ia merupakan perkara sunat sahaja.
 3. Duduk bertinggung bagi yang berkemampuan. Ini bertujuan untuk membuka semua anggota yang zahir dan mudah untuk mengalirkan air ke kawasan-kawasan sulit tersebut seperti qubul atau dubur.
 4. Mulakan mandi wajib dengan mengalirkan air mutlak di salah satu anggota badan dan disertakan dengan niat mandi hadas sepertimana dinyatakan di bahagian fardhu mandi.
 5. Gosot atau sapu di semua anggota badan yang zahir iaitu dirambut, kepala, telingga, hidung, mata, mulut, tengkok, ketiak, tangan, jari, kuku, badan, pusat, qubul, dubur, kaki, pelipat-pelipat kaki dan tangan, kuku kaki, jari kaki dan sebagainya. Ini bertujuan untuk menyampaikan air di seluruh anggota badan.
 6. Setelah selesai semua di atas, alirkan air sebanyak tiga kali di tubuh badan sebelah kanan. Kemudian alirkan air sebanyak tiga kali sebelah kiri. Terakhir alirkan air di semua tubuh badan dari kepada hingga kakai sebanyak tiga kali berturut-turut.
 7. Akhir sekali basuh kaki sebagai penyudahnya, kerana semasa mengambil wuduk tadi kita tidak membasuh kaki.
 8. Ingatan lagi, batal mandi orang yang menyentuh kemaluan sendiri sama ada qubul atau dubur ketika mandi. Lapitkan dengan kain atau apa-apa alat yang boleh menghalang tapak tangan menyentuh qubul atau dubur ketika hendak menyucikannya.

Friday, May 28, 2010

Sindiket penipuan untuk membuang sial

KUALA LUMPUR – Sebanyak enam kes membabitkan sindiket penipuan untuk membuang sial didalangi sekumpulan wanita dipercayai warga China, dikesan oleh Biro Pengaduan awam MCA bagi tempoh Mac tahun lalu sehingga April lalu.

Ketua Biro Pengaduan Awam MCA, Datuk Michael Chong berkata berdasarkan aduan yang diterimanya sepanjang tempoh itu, seramai enam mangsa berumur lingkungan 40 hingga 60 tahun yang terpedaya dengan taktik licik kumpulan itu mengalami kerugian lebih RM600,000.

Katanya, bagi tempoh tahun lalu sebanyak dua kes dikenal pasti melibatkan kerugian sebanyak RM247,557 manakala empat kes sehingga April tahun ini, mencecah sehingga RM376,746.

Menurutnya, kebanyakan mangsa mendakwa terserempak dengan kumpulan suspek itu ketika mereka baru keluar dari bank, hospital dan pasar.

“Suspek akan mendekati mana-mana mangsa yang menjadi sasarannya sebelum menggunakan modus operandi mengatakan keluarga mangsa akan ditimpa musibah atau mempunyai sial yang perlu dibuang.

“Selain itu, suspek turut menawarkan bantuan untuk memperkenalkan mangsa kepada bomoh yang boleh membuang sial selain meminta upah dalam bentuk wang tunai atau barang kemas kononnya sebagai ‘pengeras’,” katanya pada sidang media di sini, semalam.

Beliau berkata, gara-gara terlalu takut, semua mangsa bertindak mengeluarkan semua wang simpanan bank sebelum diserahkan kepada suspek.

Michael berkata, sebahagian daripada mangsa pula seolah-olah dipukau sebelum mereka bertindak menyerahkan semua barang berharga milik mereka kepada suspek.

Katanya, semua suspek ini bagaimanapun menghilangkan diri selepas kejadian dan berdasarkan aduan yang diterima, kebanyakan mangsa mendakwa menjadi mangsa kumpulan suspek yang sama.

Dalam pada itu, Michael berkata, semua mangsa sudah membuat laporan polis dan siasatan ke atas rakaman kamera litar tertutup (CCTV) yang terdapat di lokasi mangsa ditipu, menunjukkan semua suspek yang terlibat terdiri daripada tiga individu yang sama.

“Selepas akhbar melaporkan berhubung perkara ini, suspek dilihat menukar modus operandi mereka dengan menyasarkan pasar raya sebagai ‘port’ baru mereka kerana kebanyakan pasar raya tidak mempunyai CCTV,” katanya.

Suami isteri-pengedar dadah

BESUT – Polis Besut berjaya melumpuhkan satu sindiket pengedaran dadah di daerah ini dengan tertangkapnya sepasang suami isteri serta merampas seberat 967.77 gram ganja di sebuah rumah di Kampung Lak Lok, dekat Jertih, di sini, kelmarin.

Pasangan berusia 44 dan 41 tahun itu ditahan sepasu-kan polis dari Bahagian Siasatan Jenayah Narkotik Daerah dan Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Ibu Pejabat Polis Kontijen Terengganu menerusi serbuan yang dilakukan di rumah suspek kira-kira jam 4.30 pagi.

Ketua Polis Daerah Besut, Superintendan Kamaruddin Mohd Zakaria berkata, penahanan pasangan suami isteri terbabit dibuat hasil maklumat orang awam dan risikan sepasukan anggota dan pegawainya.

Menurut Kamaruddin, hasil serbuan di kediaman suspek, polis merampas 14 ketulan dan tiga paket plastik berisi bahan disyaki dadah jenis ganja seberat 967.77 gram bernilai RM4,000 dipercayai untuk diedarkan di sekitar daerah ini.

23 ribut tropika bakal melanda AS

MIAMI 28 Mei – Kerajaan Amerika Syarikat (AS) meramalkan terdapat 14 hingga 23 ribut tropika pada musim taufan Atlantik akan datang, termasuk tujuh taufan besar.
Pentadbiran Atmosfera dan Iklim Lautan Kebangsaan turut meramal terdapat lapan ke 14 taufan akan berlaku.
Saintis-saintis juga menjangkakan bahawa tiga ke tujuh taufan itu akan menjadi taufan besar sehingga mencapai tahap tiga atau lebih.
Ramalan itu berdasarkan El-Nino yang semakin lemah.
Musim taufan Atlantik bermula Selasa lalu dan akan berterusan sehingga 30 November ini. – AP

Wanita Makin Meningkat-merokok

Perokok Wanita Makin Meningkat


KUALA LUMPUR : Semakin ramai kalangan wanita di seluruh dunia menjadi perokok apabila syarikat-syarikat tembakau berterusan menjadikan kaum Hawa itu sebagai sasaran menerusi iklan-iklan mereka, kata Presiden Pertubuhan Malaysian Thoracic Society (MTS) Prof Roslina Manap.

Beliau berkata wanita di seluruh dunia menjadi ketagih kepada rokok kerana kebanyakan mereka mudah percaya dengan dakwaan iklan-iklan itu yang mendakwa kononnya amalan merokok boleh mengurangkan berat badan dengan mudah.

"Ada sesetengah iklan mendakwa dengan merokok wanita boleh mengurangkan berat badan dengan mudah, dan sesetengah kaum wanita pula tertarik dengan pembalut rokok itu sendiri," katanya.

Beliau berkata demikian semasa berucap pada majlis pelancaran Ujian Penilaian Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) (CAT) dan garis panduan amalan klinikal yang dirombak semula (CPG) bagi COPD yang dibangunkan oleh MTS dan GlaxoSmithKline di sini.

25 Pesanan Luqmanul Hakim

25 Pesanan Luqmanul Hakim

01 – Hai anakku: ketahuilah, sesungguhnya dunia ini bagaikan lautan yang dalam, banyak manusia yang karam ke dalamnya. Bila engkau ingin selamat, agar jangan karam, layarilah lautan itu dengan SAMPAN yang bernama TAKWA, ISInya ialah IMAN dan LAYARnya adalah TAWAKKAL kepada ALLAH.

02 – Orang – orang yang sentiasa menyediakan dirinya untuk menerima nasihat, maka dirinya akan mendapat penjagaan dari ALLAH. Orang yang insaf dan sedar setalah menerima nasihat orang lain, dia akan sentiasa menerima kemuliaan dari ALLAH juga.
03 – Hai anakku; orang yang merasa dirinya hina dan rendah diri dalam beribadat dan taat kepada ALLAH, maka dia tawadduk kepada ALLAH, dia akan lebih dekat kepada ALLAH dan selalu berusaha menghindarkan maksiat kepada ALLAH.
04 – Hai anakku; seandainya ibubapamu marah kepadamu kerana kesilapan yang dilakukanmu, maka marahnya ibubapamu adalah bagaikan baja bagi tanam tanaman.
05 – Jauhkan dirimu dari berhutang, kerana sesungguhnya berhutang itu boleh menjadikan dirimu hina di waktu siang dan gelisah di waktu malam.
06 – Dan selalulah berharap kepada ALLAH tentang sesuatu yang menyebabkan untuk tidak menderhakai ALLAH. Takutlah kepada ALLAH dengan sebenar benar takut ( takwa ), tentulah engkau akan terlepas dari sifat berputus asa dari rahmat ALLAH.
07 – Hai anakku; seorang pendusta akan lekas hilang air mukanya kerana tidak dipercayai orang dan seorang yang telah rosak akhlaknya akan sentiasa banyak melamunkan hal hal yang tidak benar. Ketahuilah, memindahkan batu besar dari tempatnya semula itu lebih mudah daripada memberi pengertian kepada orang yang tidak mahu mengerti.
08 – Hai anakku; engkau telah merasakan betapa beratnya mengangkat batu besar dan besi yang amat berat, tetapi akan lebih lagi daripada semua itu, adalah bilamana engkau mempunyai tetangga (jiran) yang jahat.
09 – Hai anakku; janganlah engkau mengirimkan orang yang bodoh sebagai utusan. Maka bila tidak ada orang yang cerdik, sebaiknya dirimulah saja yang layak menjadi utusan.
10 – Jauhilah bersifat dusta, sebab dusta itu mudah dilakukan, bagaikan memakan daging burung, padahal sedikit sahaja berdusta itu telah memberikan akibat yang berbahaya.
11 – Hai anakku; bila engkau mempunyai dua pilihan, takziah orang mati atau hadir majlis perkahwinan, pilihlah untuk menziarahi orang mati, sebab ianya akan mengingatkanmu kepada kampung akhirat sedangkan menghadiri pesta perkahwinan hanya mengingatkan dirimu kepada kesenangan duniawi sahaja.
12 – Janganlah engkau makan sampai kenyang yang berlebihan, kerana sesungguhnya makan yang terlalu kenyang itu adalah lebih baiknya bila makanan itu diberikan kepada anjing sahaja.
13 – Hai anakku; janganlah engkau langsung menelan sahaja kerana manisnya barang dan janganlah langsung memuntahkan saja pahitnya sesuatu barang itu, kerana manis belum tentu menimbulkan kesegaran dan pahit itu belum tentu menimbulkan kesengsaraan.
14 – Makanlah makananmu bersama sama dengan orang orang yang takwa dan musyawarahlah urusanmu dengan para alim ulamak dengan cara meminta nasihat dari mereka.
15 – Hai anakku; bukanlah satu kebaikan namanya bilamana engkau selalu mencari ilmu tetapi engkau tidak pernah mengamalkannya. Hal itu tidak ubah bagaikan orang yang mencari kayu bakar, maka setelah banyak ia tidak mampu memikulnya, padahal ia masih mahu menambahkannya.
16 – Hai anakku; bilamana engkau mahu mencari kawan sejati, maka ujilah terlebih dahulu dengan berpura pura membuat dia marah. Bilamana dalam kemarahan itu dia masih berusaha menginsafkan kamu,maka bolehlah engkau mengambil dia sebagai kawan. Bila tidak demikian, maka berhati hatilah.
17 – Selalulah baik tutur kata dan halus budi bahasamu serta manis wajahmu, dengan demikian engkau akan disukai orang melebihi sukanya seseorang terhadap orang lain yang pernah memberikan barang yang berharga.
18 – Hai anakku; bila engkau berteman, tempatkanlah dirimu padanya sebagai orang yang tidak mengharapkan sesuatu daripadanya. Namun biarkanlah dia yang mengharapkan sesuatu darimu.
19 – Jadikanlah dirimu dalam segala tingkahlaku sebagai orang yang tidak ingin menerima pujian atau mengharap sanjungan orang lain kerana itu adalah sifat riya~ yang akan mendatangkan cela pada dirimu.
20 – Hai anakku; janganlah engkau condong kepada urusan dunia dan hatimu selalu disusahkan olah dunia saja kerana engkau diciptakan ALLAH bukanlah untuk dunia sahaja. Sesungguhnya tiada makhluk yang lebih hina daripada orang yang terpedaya dengan dunianya.
21 – Hai anakku; usahakanlah agar mulutmu jangan mengeluarkan kata kata yang busuk dan kotor serta kasar, kerana engkau akan lebih selamat bila berdiam diri. Kalau berbicara, usahakanlah agar bicaramu mendatangkan manfaat bagi orang lain.
22 – Hai anakku; janganlah engkau mudah ketawa kalau bukan kerana sesuatu yang menggelikan, janganlah engkau berjalan tanpa tujuan yang pasti, janganlah engkau bertanya sesuatu yang tidak ada guna bagimu, janganlah mensia siakan hartamu.
23 – Barang sesiapa yang penyayang tentu akan disayangi, sesiapa yang pendiam akan selamat daripada berkata yang mengandungi racun, dan sesiapa yang tidak dapat menahan lidahnya dari berkata kotor tentu akan menyesal.
24 – Hai anakku; bergaullah rapat dengan orang yang alim lagi berilmu. Perhatikanlah kata nasihatnya kerana sesungguhnya sejuklah hati ini mendengarkan nasihatnya, hiduplah hati ini dengan cahaya hikmah dari mutiara kata katanya bagaikan tanah yang subur lalu disirami air hujan.
25 – Hai anakku; ambillah harta dunia sekadar keperluanmu sahaja, dan nafkahkanlah yang selebihnya untuk bekalan akhiratmu. Jangan engkau tendang dunia ini ke keranjang atau bakul sampah kerana nanti engkau akan menjadi pengemis yang membuat beban orang lain. Sebaliknya janganlah engkau peluk dunia ini serta meneguk habis airnya kerana sesungguhnya yang engkau makan dan pakai itu adalah tanah belaka. Janganlah engkau bertemankan dengan orang yang bersifat talam dua muka, kelak akan membinasakan dirimu.

perintah Islam untuk menegakkan prinsip-prinsip Islam

 

Pelaksanaan Syariat: Muslimat Acheh Barat Dilarang Pakai Jeans Ketat, Skirt - “Saya melakukan ini sebagai pemimpin yang bertanggungjawab kepada Allah"

JAKARTA, 27 Mei — Jika anda seorang wanita Islam yang gemar memakai seluar jeans yang ketat atau skirt mini, maka daerah Acheh Barat, Indonesia bukan tempat sesuai untuk anda.
Bermula semalam, pihak berkuasa syariah daerah atau Wilayatul Hisbah, mula menahan wanita yang mengenakan seluar jeans yang ketat.
“Bermula Rabu (semalam) kami memulakan langkah ini dan wanita yang memakai seluar ketat atau jeans akan diberikan skirt panjang untuk dipakai manakala jeans mereka akan disita,” kata ketua daerah Acheh Barat Ramli Mansur.
Kira-kira 20,000 skirt panjang telah didermakan oleh kumpulan-kumpulan yang turut menyokong undang-undang kecil itu melarang pemakaian seluar pendek oleh kaum lelaki.

Namun, keberkesanan langkah ini hanya akan dapat dilihat apabila ketua daerah mengumumkan lokasi sesuai penguatkuasaan untuk undang-undang tersebut.
“Selepas perasmian, kita akan mulakan operasi ini di tiga lokasi di ibu kota Meulaboh. Operasi ini akan dijalankan di Kaway XVI, Arongan Lambalek dan Nagan Raya,” kata beliau dipetik The Jakarta Globe.
Tapi jika terdapat wanita Acheh Barat yang berharap undang-undang tersebut tidak akan berkesan, mereka perlu menunggu tempoh yang lama.
“Saya harap orang luar yang datang ke Acheh Barat akan menghormati undang-undang kita di sini,” kata Ramli.

“Saya buat begini kerana itu adalah perintah Islam untuk menegakkan prinsip-prinsip Islam dalam keseluruhan Acheh terutamanya Acheh Barat,” kata beliau lagi.

Ramli berkata di bawah undang-undang itu, semua wanita perlu memakai baju kurung iaitu pakaian tradisional yang menutupi sebahagian besar tubuh dan mengenakan tudung.
Beliau juga meminta supaya kedai-kedai di daerah itu supaya menghentikan penjualan pakaian ketat bagi wanita.
“Saya melakukan ini sebagai pemimpin yang bertanggungjawab kepada Allah atas apa yang telah saya lakukan bagi rakyat Acheh Barat,” katanya.
Wanita yang menolak untuk menyerahkan jeans atau mengulanginya akan dihukum.
“Kami akan menahan mereka,” kata beliau tanya menyatakan tempoh tahanan yang bakal dikenakan.

Thursday, May 27, 2010

amalan yang makmurkan rezeki

Amalan-amalan ini menjadi sebab Allah limpahi hamba-Nya dengan keluasan rezeki dan rasa kaya dengan pemberian-Nya. Berdasarkan konsep rezeki yang telah diperkatakan, Allah memberi jalan buat setiap hamba-Nya untuk memperolehi rezeki dalam pelbagai bentuk yang boleh menjadi punca kebaikan dunia dan akhirat. Diantaranya:

Tuesday, May 25, 2010

Sex MANIAC...steal underwear...

SHAH ALAM – Golongan wanita di Seksyen 7, di sini, terutama gadis berada dalam ketakutan berikutan diganggung ’lelaki gila seks’ yang gemar mengintai dan mencuri pakaian dalam mereka.
Anehnya, lelaki tersebut hanya mengambil pakaian dalam yang cantik dan mengghairahkan sahaja.

Mereka mendakwa kegiatan lelaki ’gila seks’ berkenaan semakin menjadi-jadi dan berharap pihak berkuasa mengambil tindakan sebelum kejadian tidak diingini berlaku.
Seorang wanita yang tinggal di Jalan Lazuar yang hanya mahu dikenali sebagai Salsabila berkata, kejadian kehilangan pakaian dalam berlaku sejak 2006 ketika dia masih menuntut di institusi pengajian tinggi berhampiran dan masih berlarutan sekarang.

“Saya pernah terserempak dengan lelaki gila seks ini berdiri di luar bilik sambil cuba mengendap dengan menyelak langsir. Dia cuba masuk ke dalam rumah tetapi tidak berjaya kerana berjeriji,” katanya.:
Menurutnya, lelaki gila seks itu yang berusia dalam lingkungan 30-an pernah mengumpil pintu dapur tetapi tidak berjaya. “Malam minggu lepas dia berdiri di hadapan rumah saya dengan tidak berbaju tetapi melarikan diri melarikan diri dengan menaiki motosikal apabila saya menyergahnya,” katanya.
Seorang penduduk di Jalan Ferum yang hanya mahu dikenali sebagai Adriana berkata, dia pernah terserempak lelaki gila seks itu sedang terhendap-hendap di belakang rumahnya pada jam 6 pagi.

Tunang orang kemaruk seks..!!

DUNGUN – Seorang wanita yang sudah bertunang sanggup menjadikan hotel murah di pantai peranginan Kuala Abang, di sini sebagai tempat memuaskan nafsu bersama lelaki lain, gara-gara kemaruk seks.
Hubungan sulit itu terbongkar apabila rumah tumpangan yang disewa secara bulanan oleh lelaki itu diserbu pihak berkuasa, petang kelmarin.
Ketika serbuan dibuat kira-kira jam 5 petang, wanita yang berasal dari Kampung Seberang Pintasan itu dikatakan baru selesai melakukan perbuatan terkutuk bersama teman lelakinya yang bekerja sebagai penjual ikan di Kompleks Perikanan Kuala Dungun.

Setelah disoal siasat penguat kuasa, wanita itu mengaku sudah beberapa kali memuaskan nafsu dengan teman lelakinya yang berasal dari Kampung Baru Kuala Abang.
“Kami pernah melakukan perkara sama beberapa kali sebelum ini di beberapa lokasi, jadi bila dia menyewa bilik di sini, dia menjemput saya ke sini untuk puaskan nafsu,” katanya.

Wanita itu yang merupakan anak keempat daripada lima beradik memberitahu :Sinar Harian: bahawa dia bakal melangsungkan perkahwinan dalam tempoh terdekat.
Katanya, dia juga pernah melakukan perkara sama beberapa kali bersama tunangnya ketika bermalam di rumah bakal mentuanya.
"Bagi mengelakkan perbuatan itu diketahui, kami melakukannya pada lewat malam di dalam bilik tunang saya setelah kedua-dua orang tua nyenyak.
“Bila jumpa kawan saya di hotel, kami puaskan nafsu juga tetapi perbuatan saya ini tidak diketahui tunang saya," katanya.
Sementara itu, hasil pemeriksaan mendapati lelaki yang ditahan terlibat penyalahgunaan dadah.

Polis menemui tiga paket plastik di atas meja di dalam bilik hotel dan setiap satu mengandungi 10 pil kemerahan disyaki pil kuda.

Pencuri rentung kena renjatan.


ROMPIN - Gara-gara mahu mencuri kabel elektrik mengandungi tembaga tulen, seorang lelaki berusia 20 tahun maut terkena renjatan elektrik di pencawang milik Tenaga Nasional Berhad (TNB) di Felda Keratong 9, di sini, malam kelmarin.
Dalam kejadian kira-kira jam 11.40 malam itu, mangsa yang dipercayai penagih dadah dipercayai cuba memotong wayar bumi apabila bahagian depan badannya terkena wayar hidup yang mempunyai arus elektrik.
Ketua Polis Daerah Rompin, Deputi Superintendan Johari Jahaya berkata, mayat mangsa ditemui rentung dan tergantung kira-kira tiga meter dari tanah setelah tersangkut di talian elektrik di pencawang itu oleh beberapa orang kakitangan TNB.:

“Mangsa dipercayai melakukan kegiatan itu pada lewat malam supaya tidak disedari orang awam,” katanya ketika ditemui :Sinar Harian:, semalam.

Johari berkata, kejadian itu turut mengakibatkan seluruh rumah di kawasan Felda berkenaan bergelap beberapa jam berikutan bekalan elektrik terputus.

“Polis difahamkan pihak TNB melakukan pemeriksaan di kawasan itu selepas menerima aduan orang awam mengenai ketiadaan elektrik di kawasan itu.
“Bagaimanapun, selepas melakukan pemeriksaan di pencawang terbabit, kakitangan TNB terkejut apabila mendapati ada mayat tergantung pada pencawang berkenaan,” katanya.
Menurutnya, siasatan awal mendapati suspek memasuki kawasan pencawang dengan memotong pagar pencawang TNB sebelum menyusup masuk ke kawasan pencawang.

Katanya, polis tidak menolak kemungkinan terdapat beberapa individu lain yang turut sama dalam kejadian itu namun menghilangkan diri selepas mendapati rakan mereka terkena renjatan elektrik tersebut.

Monday, May 24, 2010

Australia expels Israeli diplomat over Dubai hit


CANBERRA (May 24, 2010): Australia's government said on Monday it had ordered the expulsion of an Israeli diplomat over the use of fake passports in the assassination of a top Hamas militant in Dubai in January.
Foreign Minister Stephen Smith said a police investigation had left no doubt Israeli intelligence services had been behind the forgery of four Australian passports used by suspects in the killing of Mahmoud al-Mabhouh in a Dubai hotel room.

"These investigations and advice have left the government in no doubt that Israel was responsible for the abuse and counterfeiting of these passports," Smith told Australia's parliament. "These are not the actions of a friend."
The Australian government ordered an inquiry into the fake passports by police and intelligence services, who visited Isreal and found the four citizens involved had been innocent of any wrongdoing.

"No government can tolerate the abuse of its passports, especially by a foreign government," Smith said. "This is not what we expect from a nation with whom we have had such a close, friendly and supportive relationship."
He said the government had asked that a member of Israel's Australian embassy in Canberra be withdrawn within a week.
Dubai authorities have given names of alleged members of the team that tracked and killed the Palestinian, and said they used fraudulent British, Irish, French, German and Australian passports to enter and leave Dubai.
 Israeli Foreign Minister Avigdor Lieberman said in February there was no evidence to link his country to the killing, which also prompted Britain to expel an Israeli in March. - Reuters

Sunday, May 23, 2010

Wikipedia bukan sumber tepat?......

MEREKA yang terus tidak mahu ambil tahu dan selamba sahaja memetik Wikipedia sebagai bahan rujukan dalam artikel atau tesis, akan mendapati tulisan mereka turun markah atau dalam konteks penulis, artikel mereka akan susut nilai wibawa.
Namun, ramai juga yang `memilih untuk mengikut arus’ dan menolak hakikat sinikal yang dikaitkan dengan Wikipedia ini. Bagi golongan ini, perkembangan Wikipedia adalah menyerupai ledakan Internet yang turut menyaksikan generasi sekarang intim dengan Facebook atau Twitter. Jika mengenepikan Wikipedia, maka wujud kekurangan, kata mereka. Ini betul.
Maka tidaklah mengejutkan sangat bila ada teman dalam bidang perhubungan awam menyatakan bahawa antara skop tugas mereka sekarang ialah mengemaskini fakta-fakta mengenai syarikat dan ketua pegawai eksekutifnya yang dimuatkan dalam Wikipedia. Maknanya, mereka sendiri mencipta halaman mengenai mereka sendiri di situ.
Atas faktor komersial, tidak mengapa. Malah sangat bagus. Anda mungkin perasan bila mencari sesuatu dalam enjin carian, antara paparan teratas yang muncul ialah dari laman wikipedia.com
Malah disebabkan ada tugasan khusus bagi memantau dan mengemaskini maklumat, ia secara tidak langsung menjadi laman web percuma kepada entiti terbabit dan ramai pula yang mengaksesnya.
Beza Facebook dan Twitter ialah ia berkaitan rangkaian sosial. Wikipedia pula secara langsung  berkenaan isu-isu ilmiah, fakta-fakta dan bukan gosip. Oleh kerana sifatnya, sesiapa sahaja boleh menulis dan mengolah kenyataan di dalamnya, menjadikan Wikipedia sangat berguna, jika dibuat cara betul dan sangat berbahaya, jika sebaliknya.
Bahayanya ialah seseorang boleh mencipta halaman berkenaan anda, menggunakan nama sebenar anda dan gambar (mungkin diambil dari Facebook?) dan menulis bahawa anda pernah ``menjalani rawatan sakit jiwa dan didakwa atas tuduhan mencuri’’. Ini semua boleh berlaku kerana tiada siapa atau diri anda sendiri tahu pun ia disiarkan atau mengesahkan fakta seumpamanya. Ia mungkin boleh dipadamkan kemudian, tetapi kerosakan sudah berlaku

警揭匪党自制避弹衣 秘密练枪- hasil rompakan bersenjata

 

警揭匪党自制避弹衣 秘密练枪

二零一零年五月二十三日 下午五时四十分(槟城23日讯)警方查悉,周六瓦解的专劫保安公司解款车匪党,不时使用军火配备及自制的避弹衣,在隐密地点秘密练枪!
据了解,这 批匪党成员为了掌握熟练用枪技术,而常结伴练枪射击。他们除了训练开枪技巧,还测试自制的铁板避弹衣,以确保避弹衣随时可在紧急时刻派上用场。警方从起获 的自制避弹衣发现,避弹衣上有不少弹孔。
警方也发现,搜获的4件自制避弹衣,每件重达10公斤!从肉眼看去,4件避弹衣与其他衣物无异,不 过若仔细观察及用手触摸,则可发现原来这些衣物是匪徒自制的避弹衣。匪徒把两块长方型的铁板,在四个角打穿洞口,然后以绳带把两块铁板,系绑在背心前后, 犹如穿肚兜。


Polis Pulau Pinang berjaya menemui RM54,000 iaitu sebahagian daripada RM160,000 yang dilarikan oleh kumpulan bersenjata yang menyamun sebuah van milik syarikat keselamatan, Syarikat Property Protection Sdn. Bhd. di Paya Terubong 19 Mei lepas.
Selain itu, turut ditemui ialah dua laras Raifal AK-47 buatan China, dua biji bom tangan yang masih aktif, dua pucuk Revolver .38, beberapa butir peluru dan peralatan lain yang digunakan dalam rompakan itu, termasuk beberapa plat besi yang digunakan suspek sebagai jaket kalis peluru.

REnungan-fahami AlFathihah


DOA terkadang tidak serupa minta, minta lain tapi buat lain, malah ada juga bertentangan dengan apa yang kita minta dan sebut "amiin".

Bila imam baca doa kita di belakang main sebut saja, "amin" tidak tahu dan faham apa yang imam berkenaan baca.
Doa sebenarnya permintaan, ia perlu difahami kemudian baru ia dapat masuk ke dalam hati.
Kalau main minta atau main angkat tangan saja tetapi tidak memahami apa-apa isi kandungan doa berkenaan ia dianggap sebagai bermain-main ketika berdoa.

Sudah berpuluh tahun kita meminta perkara sama tetapi masih tidak dapat-dapat. Sebenarnya, bukan Allah tidak perkenankan tetapi kita sendiri hanya pandai meminta tetapi tidak pandai mencari.
Minta tetapi tidak mencari sama halnya dengan berangan-angan. Antara yang wajib kita minta setiap hari adalah ayat "ihdinassiratal mustaqim" yang dibaca 17 kali setiap hari.

Maksudnya adalah tunjuklah kami jalan yang lurus. Kita wajib membacanya setiap kali sembahyang. Besarnya makna doa ini adalah ia tidak didahulukan melainkan selepas kita memuji Allah terlebih dahulu.
Bahawa segala pujian itu meliputi pada-Nya dan Dia itu adalah Tuhan yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. Doa ini tidak didahulukan ia, melainkan setelah kita berikrar mengaku sebenar-benarnya bahawa hanya Allah, Tuhan yang kita sembah dan tempat kita meminta pertolongan.

Setiap hari minta "jalan yang lurus" tahukah kita apa jalan yang lurus itu? Kalau tidak tahu kena belajar dan membaca. Jalan yang lurus itu sangat penting.

Setengah remaja hanya tahu jalan betul saja, jumpa jalan betul terus merempit. Orang Palestin mati di jalan Allah tetapi kita mati di jalan betul.

Kalau kita perhatikan sebaik saja meminta jalan yang lurus, "ihdinassiratal mustaqim" Allah mentafsirkan jalan lurus itu adalah Allah sudah berikan nikmat-Nya kepada orang yang terdahulu. Siapakah orang-orang ini?

Mereka adalah Rasul, Nabi, sahabat dan Aulia' . Apakah itu nikmat? Itulah nikmat Iman, Islam dan Ihsan. Hanya dengan jalan iman, Islam dan ihsan, barulah kita dapat mengikut jalan yang lurus.

Rasul, Nabi, sahabat dan Aulia melalui jalan itu dan Allah tunjukkan jalannya. Maka yang kita minta itu adalah untuk mengikut jalan seperti mereka supaya kita benar-benar sampai kepada Allah.

Jalan yang lurus inilah yang akan sampai kepada Allah. Selain itu, ada juga jalan tetapi tidak sampai kepada Allah. Allah terangkan lagi dalam surah Al-Fatihah ini, minta dijauhkan kita daripada dua jalan yang tidak sampai kepada Allah.

Itulah dia jalan orang yang Allah dimurkai dan jalan orang yang sesat yang tidak mempercayai Allah seperti Namrud dan Firaun.
Mereka menolak Allah dan mereka adalah orang yang mendapat laknat Allah. Jalan orang yang sesat pula adalah Yahudi dan Nasrani (kristian).
Walaupun mereka percaya Tuhan, tetapi jalan yang mereka lalui itu adalah bertentangan dengan kehendak Tuhan. Justeru, mereka tidak akan sampai kepada Tuhan.

mangga

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

INFO eReferrer