Sesungguhnya....

Sesungguhnya....

Mengikut Blog Yang Baik Kandungan Dan Manfaat


Dari Abu Hurairah r.a…Nabi s.a.w. sabdanya:

"Sesiapa yang mengajak ke jalan mengerjakan sesuatu amal yang baik, adalah baginya pahala sebanyak pahala orang-orang yang menurutnya, dengan tidak mengurangi sedikit pun pahala itu dari pahala-pahala mereka, dan (sebaliknya) sesiapa yang mengajak kejalan mengerjakan sesuatu amal yang menyesatkan, adalah ia menanggung dosa sebanyak dosa orang-orang yang menurutnya, dengan tidak mengurangi sedikit pun dosa itu dan dosa-dosa mereka."

Followers the INFO

Wednesday, May 5, 2010

PERKARA BIASA part2...

PERKARA BIASA bila tiap-tiap hari Jumaat ..orang lelaki bal;igh pi sembahyang JUmaat,sebelum azan pertama,......tapi banyak yang dok melepak di shopping komplek,taman bunga restoran cina,coffe house...?buat tak der mende jer...???tak tau hukum ke?mat bangla,mat indon ramai pulak dat masjid???
PERKARA BIASA bila time nak senja anak-anak masuk rumah,mandi ,siap-siapkan diri nak solat di masjid,surau,rumah....tapi kebanyakan main bola,sepak raga,pasar malam,melepak kedai kpopi,arked game kuda loongkang,pusat snooker,mcmmcm lagii.....tonton senetron....tak tau ke..?
PERKARA BIASA bila pakao baju melayu,kain pelekat.berketayap,berkopiah,berserban,...anda akan dicop kolot,ketinggalan zaman,not trendy....lain la kalau pakai seluar pendek,baju jarang,rantai,gelang emas,nak singgah sembahyang tahyyatul masjid pun tak boleh..pompuan pulak,kain tak cukup,baju diluaskan bagi nampak lurahan,seluar ketat,nampak bentuk  celahan...baju jrang shape body bra transpherent...trendly look..
PERKARA BIASA bila seorang bapak boh penampar bila dapat tau anaknya llaki ke?pompuan ke.balik rumah jam 3 pagi...tapi anda akan didakwa mendera kerana melanggar hak asasi kebebasan manusia..BERAT ni...kena cakap baik-baik kat anak yang pulang rumah jam 3 pagi,"baru balik yeaa,penat yeaa,..kesian...terhoyonghayang ni...meh buka kasut...lain kali jangan balik lewat SANGAT,pkul 12,1 pagi OK la...kao nak release tension..."......kan AlQuran itu sebaik-baik ubat penawar duka...
PERKARA BIASA bila dah tua,dewasa pun dok belajar mengaji AlQuran.....hari-hari baca surah ALFatihah....apabila diajak kekawan untuk pergi belajar mendalami ilmu tajwid...walaupun baru, dan hari-hari bacaan alfatihah..."kebanyakan orang menganggap  mereka dah pandai baca surah ALFATIHAH,cuba tenung dan dengar betul-betul bacaan Qari ...jauh beza...jangan ambil mudah.   alFatihah adalah doa...bacaan yang salah akan dilaknat malaikat dan surah tersebut...sebaliknya bacaan yang betul dari segi makhraj,fashohah,hukumtajwidnya...dan bacaan penuh tawadduk....akan diberkati...hai tengok aje pun dapat pahala...malah baca,cari tafsir,maksud...lagi le...

**Banyak lagi nak cerita nih...poning dah den***

No comments:

Post a Comment

mangga

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

INFO eReferrer

Amazon Deals