Sesungguhnya....

Sesungguhnya....

Mengikut Blog Yang Baik Kandungan Dan Manfaat


Dari Abu Hurairah r.a…Nabi s.a.w. sabdanya:

"Sesiapa yang mengajak ke jalan mengerjakan sesuatu amal yang baik, adalah baginya pahala sebanyak pahala orang-orang yang menurutnya, dengan tidak mengurangi sedikit pun pahala itu dari pahala-pahala mereka, dan (sebaliknya) sesiapa yang mengajak kejalan mengerjakan sesuatu amal yang menyesatkan, adalah ia menanggung dosa sebanyak dosa orang-orang yang menurutnya, dengan tidak mengurangi sedikit pun dosa itu dan dosa-dosa mereka."

Followers the INFO

Sunday, June 13, 2010

Iklan haram

بسم الله الرحمن الرحيم

BANGI: Iklan haram yang memenuhi ruang di tiang elektrik, hentian bas dan papan kenyataan di sepanjang kawasan Bandar Baru Bangi, terutama di Seksyen 9 bukan saja menghalang papan tanda, malah menyakitkan mata.
Kebanyakannya mengiklankan pinjaman wang haram dipercayai along, perkhidmatan urut dan pembelian barang yang boleh memerangkap masyarakat.
Iklan along, misalnya memberi kesan kepada penduduk kerana boleh mendapat pinjaman secara mudah yang menggalakkan mereka membuat hutang seterusnya membahayakan kehidupan keluarga pada masa depan.

Tinjauan Metroplus di kawasan berkenaan mendapati, banyak iklan ditampal di ruang kosong papan kenyataan di sekitar premis perniagaan dan papan tanda ke jalan utama menyebabkan pengguna sukar melihat tulisan.

Penduduk, Mohd Zamri Dahot, 25, berkata iklan sebegitu tidak sesuai ditampal di kawasan itu kerana boleh menjatuhkan imej bandar yang bukan saja dikunjungi warga tempatan, malah pelancong asing.

Katanya, pemasangan iklan mereka tidak bertanggungjawab itu memburukkan pandangan mata kerana ia menghalang laluan utama dan susah melihat arah jalan.

“Untuk menangani masalah itu, pihak berkuasa perlu memantau dan ambil tindakan membuang iklan yang tidak berasas itu kerana memberi banyak kesan buruk kepada penduduk.

“Ia juga mengotorkan kawasan kerana iklan yang dibuang dicampak di tepi jalan yang mencemarkan bandar dengan sampah-sarap,” katanya ketika ditemui di Bandar Baru Bangi, di sini, baru-baru ini.

Peniaga, Mohamad Faizzuddin Mohd Nasir, 22, berkata, pihak berkuasa tempatan (PBT) dan pihak berkenaan perlu menyediakan satu tempat khas untuk iklan dengan mengenakan harga murah bukannya membiarkan mereka menampal sesuka hati hingga menimbulkan kesusahan pengguna.

“Tempat khas itu memberi peluang kepada mereka mengiklan dengan mudah bagi mengembangkan perniagaan tetapi perlu menyekat iklan along.

“Setiap iklan dikenakan bayaran murah yang dapat membantu meningkatkan perniagaan mereka terutama Bumiputera,” katanya. Menurutnya, pihak berkuasa perlu mengkaji kembali sekiranya mahu membendung masalah itu yang dilihat tiada kesudahan serta menimbulkan kesulitan.

^^^Terdapat akhbar bahasa malaysia,..yang masih terus menyiarkan iklan ALONG,mentalah kita nak hapuskan iklan ALONG,tetapi sampai 2 muka surat,iklan ALONG,hari-hari ....macamana,kata orang paku serepih****

No comments:

Post a Comment

mangga

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

INFO eReferrer